REPÜLŐORVOS.HU   
BESZÁMOLÓ

BESZÁMOLÓ
A 2. EURÓPAI REPÜLŐ-ORVOSI KONGRESSZUSRÓLA 2. European Conference of Aerospace Medicine 2010. november 10-13. között Athénben, a Royal Olympic Hotelben került megrendezésre. A 22 országból érkező repülő-orvos kollégák 45 előadást hallgattak meg. Az Aerospace Medical Association korábbi elnöke, Andy Bellenkes a fejlődés lehetséges irányairól beszélt. Bemutatta, hogy Amerikában majd indítani fogják a Pilóta Nélküli Teherszállító Repülőgép programot. A STRESS AND THE PILOT és a FREE PAPERS című panelekben azonnal választ kaptunk arra kérdésre, kell-e a pilótáknak félteni majd az állásukat? R. Simons az EXTENDED FLIGHT DUTY PERIODS AND ALERTNESS-REATED FLIGHT SAFETY című prezentációjában bizonyította, hogy a pilótákra még sokáig szükség van és a repülő-orvosoknak pedig számos kérdésre kell választ adni. A HELIOS 5B-DBY katasztrófa áttekintése közben levonhattuk a tanulságokat: fontos a Standard Operating Procedures (SOPs) betartása és a Check List - ek szerinti ellenőrzés.     

AZ AEROMEDICAL TRAINING FOR THE 21.TH CENTURY című előadásban láttuk, hogyan működnek a humán centrifugák.

A REFRACTÍV SURGERY című harmadik panelben megtudhattuk, hogy presbiopia esetén milyen műtéti megoldások lehetségesek és melyek a beavatkozások korlátai pilóták esetén. A műtét utáni rehabilitáció hosszáról a panel végén ütközött a német és az angol álláspont: Claidia Stern a csökkent kontraszt-szenzivitás miatt hosszabb pihenési időt  javasolt,   ugyanakkor Ian Perry a pilótamunka megkezdésének korai időpontját javasolta. A vitát a panel üléselnöke lezárta, miközben beszámolt a magyar tapasztalatainkról is.

Nagy visszhangot váltott ki az a – angol előadásban szereplő – javaslat, mely szerint légi-utaskísérők esetében felesleges a repülő-orvosi vizsgálat, elég lesz egy kérdőívet kitöltetni. Az Európai Unió repülőorvosai nem érettek egyet e felvetéssel. (Itt jegyzem meg, hogy  az USA Fedaral Aviation Adminsitration a betegségek eltitkolása esetén súlyosan büntethet: helytelen adatok közlése után 5 év börtön vagy 250.000 USD büntetés, esetleg mindkettő következhet.)

A STANDARDIZATION PROJEKT FOR SPEECH DISCRIMINATION TESTING című előadásban Marc-André Polet 35 csökkent hallású és 26 olyan pilótáról számolt be, akik nem érték el az előírt hallási (minimális) követelményeket. A belga orvos Speech Discrimination Tesztjében a kabin zajában 350 ATC közleményt kell a pilótának ismételnie. A prezentáció a „Legjobb előadás” címet is megkapta. Reméljük, hogy a tesztet majd mi is be tudjuk vezetni a Repülő-orvosi Központunkban.

Érdekes panel foglalkozott a repülőgépeket érő lézersugár-támadásokról, a szemben okozott elváltozásokról és a megelőzés lehetőségeiről.   

A tengerentúli tapasztalatok ismertetése után megtudtuk, hogy új szemlélet és – az amerikaihoz hasonló - liberálisabb megítélés várható nálunk is diabetes és anticoaguláns terápia esetén.

Roland Vermeiren, az EUROCONTROL vezető orvosa az ATC (légiforgalmi irányítók ) vizsgálatainak tapasztalatait foglalta össze.

Hallottunk beszámolót az orosz repülő-orvosi vizsgálatokról is. Sikeres volt a LEFT BUBDLE BRANCS BLOCK WITH UNFORTABLE OUTCOMES REPORT című előadás, amelyben a hatósági főorvos két hazai esetről számolt be.

REDUCING RISK FAKTORS OF HUNGARIAN OBES PILOTS WITH BODY COMPOSITION MONITOR című poszterünkben 90 vizsgálat eredményét összegeztük, érdeklődésre tartva számot.

November 13.-án tartotta az European Society for Aerospace Medicine a közgyűlését és a vezetőség-választást. Örültünk, hogy a Repülő-orvosi Központ munkatársa, Dr. Ungváry Lilla elnyerte az Informatikai Igazgató címet.

Sajnos a kongresszus szervezésével kapcsolatban kifogások merültek fel, például az e-mailekre nem, vagy lassan jöttek a válaszok – s ez a résztvevők számán is meglátszott. Az előadásokat összesen 45-50 hallgató látogatta, ami az Európai Társaság 4000 fős tagságához képest rendkívül kicsi szám.  A magyar repülő-orvoslást azonban hat hazai szakember képviselte, nagy elismerést kiváltva.

Fentieket összegezve a rendezvényen sok újat tanultunk, beszámoltunk a munkánkról és megmutattuk a kollegáknak eredményeinket.  A kongresszus cost - benefit elemzése tehát mindenképpen pozitív eredménnyel zárul.


 

                                                                                     Dr. Melles Imre

 

 

  

Az oldalon található anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak,
minden jog fenntartva!

© (2008 - ) dr. Melles Imre
Impresszum