ingyenes webstatisztika
fejléckép

Utasoknak

Repülés gyermekkel

REPÜLÉS GYERMEKKEL

 

 

Utazni jó, repülőgéppel szállni pedig csodálatos élmény, de kisgyermeket vagy babát a fedélzetre vinni nem könnyű, gyakran nehéz és problémákkal terhes feladat. Miközben 2014-ben 3 milliárd utas utazott repülőn, a kabinban szállított gyerekek száma is meghaladta a százmilliót.

 

Ezen az oldalon a sokat utazó repülő-szakorvos, - aki három kisgyermek büszke édesapja - a teljesség igénye nélkül osztja meg repülési tapasztalatait az olvasóval.

 

01 Vannak légitársaságok, akik a nagycsaládosokat eleve kizárják az utazásból kijelentve, hogy az együtt utazó gyerekek száma nem haladhatja meg az őket kísérő felnőttekét.

02. Más légitársaságoknál a két év alatti csecsemő ingyen vagy 10 %-os díjért, a mama térdén (ölében) utazhat. Fontos, hogy ilyen esetben a szemünk fényét egy külön kis öv védje. (Az ikrek utazásához tehát két felnőtt jegy váltása szükséges)

03. Az utazás megtervezésekor számítsunk arra, hogy a két évesnél idősebbek már majd saját ülésen utaznak, bár a gyermekeknek a légitársaságok általában a repülőjegy  árából engedményt adnak.

04. Mérlegeljük, hogy nem jár-e mindenki jobban, ha a szülők utazása alatt a nagyszülők vigyáznak a kicsikre, mert hazaitól eltérő klíma és környezet a kisgyermek egészségére veszélyes, a több órás, esetleg transzkontinentális repülőút pedig nekik - becsatolt hevederrel - szenvedés lehet.

05. Az iskoláskor előtt repülő (5 - 7 éves) gyereket már fel kell készíteni a repülőútra. Bármennyire is óvjuk őket, hallhattak már repülőgép-katasztrófákról és félhetnek a repülőgép-fedélzetre lépni. Szorongásukat a Budapest Airport (Ferihegyi Repülőtér)  gyakori látogatásával oldhatjuk. A Terminál I. teraszáról a fel és leszálló gépek látványa kíváncsivá teheti őket, ilyenkor megemlíthetjük nekik, milyen jó lenne most a repülőgépen ülni. A Terminál II./Ateraszán pedig a repülőgépek kiszolgálása,  az Apron nyüzsgése kötheti le figyelmüket.

06. Kisgyermekekkel javasolom a Ferihegyi Repülőgép Emlékpark látogatását is: itt régi TU-154-es és TU-134-es repülőgépek törzsében mászkálhatunk, sőt életem első repülőgépének, a HA-MOA lajstromú IL-18-as pilótafülkéjébe is bemehetünk.

07.  Ha lehetséges, kisgyermekkel repülésre ne a hétvégi csúcsforgalmat és ne a „telt házas” járatokat válasszuk, kerüljük a péntek délutántól hétfő reggelig tartó időszakokat.

08. Az utazás előtti nap már mindent csomagoljunk be és gondosan készítsünk elő. Gondoljunk arra, hogy gyermekeinknek a szokatlanul korai, gyakran hajnali felkelés lesz az első megpróbáltatás, a gyermekeket ébreszteni, - öltöztetni és közben csomagokat pakolni nem lehetséges.

09. A taxi is érkezzen a megszokottnál legalább harminc perccel korábban. El lesz rontva az utazásunk első napja, ha a terminálra késve érkezünk és meglátjuk a check-in pult előtt álló tömeget, és miközben konstatáljuk, hogy a sor nem vagy alig halad, gyermekeink egymás után jelentik be, hogy: papa pisilni kell!

10. A korszerű légitársaságok megengedik sőt támogatják, hogy otthon, a számítógép előtt válasszuk ki a fedélzeten a helyünket. Más társaságoknál csak a korai repülőtéri érkezéssel lehet megelőzni azt a - még elgondolni is rossz - helyzetet, hogy a szülőket és a gyerekeket a fedélzeten egymástól távoli helyekre ültessék.

11. Az új biztonsági szabályozás korlátozta az ellenőrzési pontokon átvihető folyadékok mennyiségét. Az ellenőrzési pontokon a kézipoggyászokat és mindenkit, beleértve a gyerekeket és is átvizsgálják. (A kézipoggyászban csak kis mennyiségű folyadék vihető fel a fedélzetre, amit egyenként maximum 100 milliliteres (1 dl) egyedi kiszerelésben személyenként maximum 1 literes űrtartalmú, újrazárható, átlátszó nejlon zacskóba kell tenni.)

12. Ez az intézkedés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a biztonsági kapuk előtt nagy sorok alakulhatnak ki, és a kapukon az átjutás nem ritkán izgalmakkal jár.

13. A kapukon áthaladás előtt a szülők vegyék le a kabátjukat, az apa a zakóját, az övet, a karórát, a zsebekből ki kell pakolni az aprópénzt.

14. Javasolom, hogy a családfő hagyja otthon a laptopot, de ha a nyaralás alatt sem tudja a számítógépét nélkülözni, tudnia kell, hogy minden elektronikus eszközt ki kell pakolnia a kézipoggyászból és a tálcákra kell helyezni.

15. A biztonsági ellenőrzési pontokon minden folyadékot meg kell mutatni az átvizsgáló személynek.  Ezeket külön fogják átvilágítani, mialatt Önt is átvilágítják.  (El lehet képzelni, milyen izgalmakkal jár egy háromgyermekes család átjuttatása a biztonsági kapukon: miközben az apa a tálcákban keresi óráját és számolja a levetett zakó zsebéből  kicsúszó beszállókártyákat, ezalatt a feleség a két síró-üvöltő kicsinyét vigasztalja és a kézipoggyászokat és az útleveleket veszi számba.)

16. A gyerekeket ezért fel kell készíteni arra, hogy tegyék azt, amire a repülőtéri biztonsági hatósági ember kéri őket. Ne csodálkozzanak, ha esetleg a cipőjüket is le kell venni. A nagyobbacska gyereket figyelmeztessük - itt nincs helye a tréfának - mert egy viccnek szánt mondat: nálunk bomba vagy robbanóanyag van - még alaposabb és személyi vizsgálatokkal jár.

17. Mindenesetre megkönnyebbülés, amikor a biztonsági procedúra után a terminál  fotocellás ajtaja kinyílik, majd egy kis várakozás után bejutunk, vagy a lépcsőn felmegyünk a repülőgép fedélzetére. ( Vannak légitársaságok, amelyek a gyerekes családokat előre engedik!)

18. Szerencsés esetben a gyerekek egymás mögött, az ablak mellett ülnek, mert így figyelmüket lekötheti a külső, állandóan változó világ, miközben a szülők foghatják kezüket, - bíztatást adva az első felszálláskor.

19.  Az utazómagasság elérésekor a kézipoggyászból kerüljön elő a gyerekek kedvenc játéka, a maci, a baba vagy kisrepülő, mert ezek egy rövidebb légi-úton jó szolgálatot tehetnek.

20. Mi otthon nem szeretjük (tiltjuk) a filmek és videók nézését, ugyanakkor a  tengerentúli járatokon támogatom a DVD-lejátszó bekapcsolását és a gyerekfilmek nézését, mert így a hevederrel bekötött gyerek legalább nyugodtan marad és a turbulenciában sem repül ki az ülésből

21. A filmek között hagyjuk, hogy mozogjon, beszélgessen a testvérével, kísérjük őket a mosdóba, mutassuk meg a WC működését, de utána azonnal jó példát mutatva - kapcsoljuk be a saját, majd gyerekeink öveit.

22.  A süllyedés megkezdésekor a kabinban növekvő nyomás kiegyenlítése okozhat problémát. Ilyenkor az előkészített cukorkát (rágógumit) azonnal adjuk kicsinyeink szájba, ne várjuk meg a panaszt: apu nagyon fáj a fülem. A csecsemők felsírhatnak és közben kinyílik a fülkürt. A nagyobb gyerekeket már otthon meg lehet tanítani a Frensel és Valsalva manőverekre. A szülőknek tudnia kell: náthásan, lázasan betegen repülni nem lehet, mert barotrama komoly panaszokkal jár és elronthatja az egész nyaralást. Vészhelyzetben a légiutas-kísérőtől kérhetünk orrcseppet, de legjobb megelőzni a bajt ( Bővebben:  a BAROTRAUMA ablakban )

23.  A hazaút már egy kicsit könnyebb lesz: gyermekeink már bátrabban fognak kinézni az ablakon és otthon majd lelkesen mesélik, hogy szép bárányfelhőket láttak és milyen kicsik lettek felülről az autók, a házak és az utak- hidak. 

A fenti intelmekkel és észrevételekkel nem lebeszélni akarom a gyermekekkel repülést tervező családokat, sokkal inkább helyesen felkészíteni a légi utazásra!

A Federal Aviation Administration a honlapján figyelmezteti az utasokat:

„make sure yuo are cleared for take-off”

és vigyázz a kicsinyeidre:

„Keep your little one safe when you are in the air!”

További hasznos információkhoz juthatunk a

www. britishairways.com/travel/child oldalon.

 

 

                                                                                                            Dr. Melles Imre
 


Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑